#Gothic_Social

Massive Attack: Η ολική επίθεση από το Bristol

thumbnail Οι τρεις φίλοι δεν ήταν αυτό που λέμε «μουσικοί». Αλλά παρήγαγαν την πιο ενδιαφέρουσα μουσική, ένα υβρίδιο με στοιχεία dub, ρέγκε και ανεξάρτητου ροκ. Τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα δεν χρειάζονται καλούς εκτελεστές αλλά έξυπνους διαχειριστές ήχων και αλλότριων μουσικών. 


Αρχές της δεκαετίας του 90
. Το blue lines κάνει την εμφανισή του στα δισκοπωλεία του πλανήτη. Μοιάζει σαν κάποιος εξωγήινος να το πέταξε στη γή για να μας σώσει απο τα πτώματα του rock, τις άθλιες διασκεύες που θα μας ταλαιπωρούσαν καθώς θα διανύαμε την "δεκαετία χωρίς ταυτότητα". Η φωνή της Shara Nelson σε αρπάζει κατευθείαν με την πρώτη ακρόαση των Safe from harm, unfinished sympathy, daydreaming και lately. Απλή, ερωτική, υπόγεια βίαιη , συναισθηματική ,θλιμμένη η ερμηνεία της Σάρα Νέλσον γίνεται ένα με το trip hop μουσικό χαλί που απλώνεται απο κάτω της. Την ακούς και σκέφτεσαι ότι το καλό της κάρμα την οδήγησε να συνεργαστεί με τους 3D, DJ Mashroom, Daddy G της καλλιτεχνικής κολεκτίβας των Wild Bunch (πρώην ράπερς και graffiti artists) καθώς εκσφενδονίζει βίαιους στίχους για την ζωή στη μεγαλούπολη που ξυπνούν το κοιμισμένο απο την απάθεια μυαλό μας.

O γκουρού της ρέγκε Horachy Andy συνεργάζεται στο one love , στο five man army και στο hymn of the big wheel καθώς τα απίστευτα φωνητικά του Tony Brian στο be thankful for what you've got και ο πρωτοεμφανιζόμενος Tricky έρχονται να συμπληρώσουν την ποικιλομορφία ενός αριστουργήματος που για τους 20 something είναι ήδη κλασσικό.
Το Blue Lines υμνείται απο τους κριτικούς του πλανήτη , τά βίντεο των unfinished sympathy και safe from harm (με την Σάρα Νέλσον να περπατά σε ένα δρόμο στο L.A και να ανεβαίνει τις σκάλες ενος παλιού κτιρίου αντίστοιχα) παίζονται ασταμάτητα και ακόμα και αυτοί που ετοιμάζονται να υποδεχτούν την έκρηξη της dance ή έχουν πάθει overdose απο το αριστουργηματικό Nevermind των Nirvana σταματούν για λίγο μπροστά σε αυτό το δίσκο που θα άλλαζε καθοριστικά τον ήχο της δεκαετίας του ενενήντα.

 

"Κοίτα η Σάρα έφυγε την χειρότερη στιγμή για εμάς. Είναι αλήθεια και φυσικά δεν μας άφησε ανεπηρέαστους. Ηταν όμως μια ευκαιρία για να μην επαναλαμβάνουμε την μουσική του Blue Lines. Η μουσική μας γίνεται λιγότερο σόουλ και περισσότερο ηλεκτρονική" θα πεί ο 3D σε μια απο τις σπάνιες συνεντεύξεις σε  ελληνικό περιοδικό (περιοδικό 01, τεύχος11. Οκτώβριος 94 συνέντευξη στον Μαρίνο Διαμαντίδη).

Μετά την αποχώρηση της Σάρα Νέλσον δεν είναι λίγος ο κόσμος που περιμένει το τέλος των Μassive. Τους διαψεύδουν. Τρία χρόνια μετά το αριστουγηματικό ντεμπούτο, το protection είναι ο επόμενος δίσκος.  Η καινούρια φωνή είναι η Trachy Thorn. Η τραγουδίστρια των Everything but the girl. Οι ερμηνείες της στα protection (με την βροχή που ακούγεται στο τέλος) και στο better things (απο τις πιο δυνατές στιγμές της Trachy Thorn, μπορώ να πω καλύτερη και απο το wrong των Everything but the girl) χαρακτηρίζουν το protection. Μπορείτε να βρείτε τα δυο αυτά κομμάτια και σε ένα best των Εverything but the girl που κυκλοφορεί.

Η μοναδική ερμηνευτική ικανότητα της Trachy δεν είναι το μόνο στοιχείο που κάνει την δουλειά αυτή πραγματικό απόκτημα. Ο Tricky κάνει την παρουσία του αισθητή περισσότερο απο το blue lines. Τα Karmacoma και Euro child προκαλούν πανικό κάθε φορά που ακούγονται στα live των Massive και ο κόσμος αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Tricky το next best thing του Μπρίστολ.

Το Protection παραμένει μέχρι σήμερα ένα αλμπουμ αληθινό απόκτημα. Ενα μουσικό μίξερ διαφορετικών ερμηνευτών ,ήχων και συναισθημάτων που το κάνουν ενα απο τα σημαντικότερα αλμπουμ της δεκαετίας του ενενήντα. Ενα μουσικό παραμύθι που σε παρασύρει με την πρώτη ακρόαση. Ενα άλμπουμ επικίνδυνο για οδήγηση (μπορεί να παραβιάσετε πολλά κόκκινα φανάρια!), κατάλληλο για εκείνες τις μαγικές στιγμές που μένει κανείς μόνος του και θέλει να ακούσει κάτι δικό του πριν βγεί στα "μουσικά σφαγεία" των μαγαζιών. Ιδανικό για ακρόαση όταν βρεθείτε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση αλλά και όταν ανακαλύψετε ξαφνικά ένα πρωί ότι η ζωή είναι πολύ ωραία.
Το protection 7 χρόνια μετά ακούγεται σαν να βγήκε μόλις τώρα στην κυκλοφορία. Σαν ο χρόνος να μην το αγγίζει.


1998.
Η κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ των Μassive Αttack είναι γεγονός. Το Μezzanine είναι η καινούρια δουλειά και ο κόσμος ξέρει πια ότι θα έχει να κάνει με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν διαψεύδεται. Εδω υπάρχουν σταθερές αξίες (Horachy Andy), καινούριες φωνές (Sara Jay, Elizabeth Fraser) και η σημαντική απουσία του Tricky.
Το Μezzanine είναι σκοτεινότερο των δυο πρώτων και για αρκετούς δύσκολο αλμπουμ. Θα ξεχωρίσουν το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ (Αngel), θα ακουστούν παντού το Τeardrop και το Inertia creeps.
Το Αngel παίζεται είδη σε μια διαφήμιση του Armani ακολουθόντας την πορεία του Safe from harm που ακουγόταν σε διαφήμiση μπύρας. Δεν λέμε ότι είναι κακό ο κόσμος να μαθαίνει τα κομμάτια απο τις διαφημίσεις αλλά μερικές φορές η τηλεοπτική βλακεία δεν έχει όρια.
Οπως στην περίπτωση του Inertia creeps. H εισαγωγή του κομματιού θα παίξει τόσο πολύ σαν μουσική υπόκρουση στα ρεπορτάζ με θέμα την υπόθεση Οτσαλάν κάνοντας τους άτυχους ακροατές των Μassive να αναρωτιούνται μέχρι που μπορεί να φτάσει ο νοσηρός εγκέφαλος του αρχισυντάκτη κεντρικού δελτίου ειδήσεων ("Βάλε αυτό που μοιάζει λίγο ανατολίτικο" )
Το κομμάτι που δεν ακούστηκε ιδιαίτερα απο το Mezzanine αλλά αξίζει την προσοχή σας είναι το Black Milk. Ενα υπέροχο εξάλεπτο αριστούργημα με την φωνή της Fraser να χτυπά κατευθείαν στην καρδιά δείχνοντας το ταλέντο των Massive να ανακαλύπτουν καινούριες φωνές. Το mezzanine αγαπήθηκε απο το ελληνικό κοινό και ανέβηκε στο νούμερο ένα των πωλήσεων για αρκετές εβδομάδες. 


5Λεπτομέριες για ...μυημένους!

1. Δεν φοβούνται να τολμήσουν με διαφορετικές φωνές.Δείχνοντας την διάθεση τους να πειραματιστούν για το καλό το δικό τους και ιδιαίτερα το δικό μας. Δεν είναι δηλαδή ένα κλειστό σχήμα που δύσκολα θα συνεργαζόταν με κάποιο έξω απο αυτούς.

2. Η παρέα μπορεί να αλλάζει σύνθεση αλλά τα αρχικά μέλη (3D και o αρχηγός Mashroom) παραμένουν (παρά τις φήμες που είχανε κυκλοφορήσει μετα το Mezzanine για διάλυσή του γκρουπ).

3. Η μουσική των Massive Attack είναι κινηματογραφική. Μας φέρνει κατευθείαν εικόνες στο μυαλό. Οσοι έχετε παρακολουθήσει την ταινία insider θα ακούσατε το υπέροχο κομμάτι που συνόδευε τους τίτλους τέλους. Ηταν το Safe from harm σε ένα χορταστικό remix απο τον νούμερο ένα dj του πλανήτη -εκείνης της περιόδου- τον Paul Oakenfold.

4. "Θέλουμε χρήμα ,δόξα ,δύναμη αλλά τα θέλουμε με το δικό μας τρόπο" είχε πει ο 3D. Μπορείς να πλουτίσεις κάνοντας την μουσική που θές.

5. Τα Remix που έχουν κάνει για MadonnaBoy George ,Mano negra ,Stansfield δείχνουν το ταλέντο τους σε αυτή την τέχνη. Γιατί το remix είναι τέχνη αν το αντιμετωπίζεις έτσι και όχι σαν αρπαχτή.
 


Η βασική δισκογραφία των Massive Attack:
Blue Lines (1991): Ενα μεγαλειώδες ντεμπούτο με όμορφη εικαστική δουλειά από τον 3D (Del Nada). Μερικά χρόνια πριν καταδικάστηκε επειδή έκανε τα ίδια σχέδια σε τοίχους!
Ρrotectio (1995): Το καλύτερο άλμπουμ των Massive Attack με μια ζωντανή εκτέλεση του «Light My Fire» των Doors.
Mezzanine (1998): Συμπαγής ήχος αλλά και διάχυτος πεσιμισμός.
100th Window (2003): Οι χιπ-χοπ ρυθμοί υποχωρούν και τη θέση τους παίρνει ένα αγχώδες ηχητικό περιβάλλον.
Heligoland (2010)


Με πληροφορίες από το Roadhouse.gr

Last Posts

enosis-music.eu
Music News
Blogs
Video Feed
Choose your poison
About
Welcome to Gothic.gr!

Music & lifestyle portal about: Gothic, Electro, Industrial, SynthPop, Future-Pop, Techno, Alternative, EBM!

press